We sturen je graag een notificatie bij belangrijk nieuws:Ja doen!Niet nu
emailadres wachtwoord

KiVa

KiVa: een schoolbreed programma
KiVa is een preventief, schoolbreed programma gericht op het versterken van de sociale veiligheid op basisscholen. KiVa zet in op positieve groepsvorming en stimuleert de sociale vaardigheden en de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen. Daarmee worden de sociale veiligheid en het pedagogisch klimaat op school verbeterd. Binnen KiVa ligt de nadruk op de groep als geheel en dus niet op specifieke individuen. Ons motto luidt dan ook: ‘samen maken wij er een fijne school van!’  

KiVa: veel meer dan een anti-pestprogramma
Soms wordt KiVa een anti-pestprogramma genoemd, maar daarmee wordt het programma eigenlijk tekort gedaan. KiVa is inderdaad effectief tegen pesten, maar het is nog veel meer dan dat! 

KiVa: de nadruk ligt op de gehele groep
Binnen KiVa ligt de nadruk op de groep als geheel en dus niet op specifieke individuen zoals pesters, slachtoffers of kinderen met veel of weinig vriendjes en vriendinnetjes. Want hoewel niet iedereen er verantwoordelijk voor is dat er groepsproblemen zijn, is iedereen er wel verantwoordelijk voor dat die problemen worden opgelost en in de toekomst worden voorkomen. KiVa gebruikt dus de kracht van de groep.

De geschiedenis van KiVa
KiVa is van oorsprong een Fins programma. KiVa is het Finse woord voor leuk of fijn en het betekent tevens ‘leuke school’. Het programma is ontwikkeld aan de Universiteit van Turku en begon in 2007 als wetenschappelijk experiment op 78 scholen. KiVa behaalde uitstekende resultaten in Finland: het welzijn, de motivatie en de schoolprestaties van leerlingen namen sterk toe en pesten werd effectief tegengegaan. Gezien deze resultaten besloot het Ministerie van Onderwijs om KiVa in Nederland op grote schaal te evalueren. Dit onderzoek liep van 2012 tot 2014 en is uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen. In het onderzoek is de effectiviteit van KiVa aangetoond: KiVa versterkt de sociale veiligheid en heeft een positieve invloed op de groepsvorming.  

KIVa, meer informatie
Voor meer informatie over KiVa verwijzen we graag naar de website van KiVa. Op deze site vindt u bij het hoofdstuk 'samenwerking met ouders’ een oudergids met veel bruikbare informatie.